Who The Fuck?

Barcam (Bart Campe) (geboren op 05 juni 1972 te Oostende) was reeds vanaf jonge leeftijd een buitenbeentje. Met zijn amateuristisch cartoongekrabbel in een mix-stijl van Kama en Pirana en een snuifje Crumb kon hij menige schoolles opvrolijken.

De schoollessen zijn vervangen door café’s en de schoolboeken door bierkaartjes waar hij graag na de werkuren als postman-sorteerder (middag Gent X) vertoeft.
Dit gekriebel zorgde voor een kleine naam vermelding en het exposeren van twee werken in het Cartoonfestival van Knokke-Heist in 1993.

Op 9/7/95 werd voor het eerst de zondagschilderszondag gehouden in Oostende.
Na wat uitleg gekregen te hebben over aquarel van Mia Moreau en wat zomeracademielessen gevolgd te hebben deed de toen 23 jarige Barcam mee. De jury was overdonderd door de snelheid waarmee tientallen tekeningen tevoorschijn kwamen. Dit leverde de derde prijs op.
Latere deelnames lieten echter steeds op een sisser af omdat men niet echt wist wat men met zijn psychedelische tekeningen – schilderijen moest aanvangen.

Na de schooluren en ook later na de werkuren werd een opleiding beeldhouwen gevolgd in de stedelijke academie van Oostende. Na vier jaar en één jaar specialisatie resulteerde dit in een monumentaal beeldhouwwerk in polyester (ca 2 op 2 meter) met de welluidende titel “beestige doodslag”. Het geheel was een soort van boosaardig gedrocht dat tot aan zijn middel in de grond zat en een soort van vlieg met zijn reusachtige hand lijkt te verpletteren.
Het beeld werd destijds tijdens de zomer samen met andere werken van leerlingen geëxposeerd in het Oostendse Leopoldpark.
Wegens plaatsgebrek bestaan enkel nog wat foto’s van dit werk.

Sinds zijn 17 jaar of zo is Barcam fanatiek bezig met de computer. Hij aanziet dit vooral als een hulpmiddel om teken technische barrieres te overwinnen. Zo is het de dag van vandaag perfect mogelijk om met een simpel tekentabletje aquarel of olieverf of airbrush te imiteren. In 1999 werd wat geëxperimenteerd met websites maken en in 2002 ontstond de website www.barcam.be.
Daarvoor werden ook diverse computercursussen zoals coreldraw en multimedia gevolgd in de avondschool te Oostende. Ook een kleine cursus “Illustreren van boeken en tijdschriften” kwamen van pas.

Eind 2005 kwam Barcam in contact met het initiatief  ”Oostende Stript” en besloot eens de anonimiteit te doorbreken. Tastbaar overblijvend resultaat hiervan is een Portfolio uitgegeven in beperkte oplage (50 exemplaren) aan deze portfolio werkten negen bekende en minder bekende tekenaars mee. Eén van de tekeningen is van de hand van Barcam.

“Oostende Stript” was een stripfestival dat doorging op 7 & 8 Oktober 2006 te zandvoorde.
Concept was uniek: uitvergroten van stripverhaal-plaatjes waar de stad Oostende in voorkomt.
Ook was er een signeersessie door diverse bekende striptekenaars en verkoop van nieuwe & tweedehandstrips.
En ook een kleur -en tekenwedstrijd. Hieronder één van de vele ontwerpen van Barcam.

Sinds 27 september ’08 werd begonnen met cursus airbrush. 10 zaterdagvoormiddagen.